Ynske schrijft

Ynske Boersma +31645192530

blancodesign

Altijd zondag in Montevideo

Zomaar een zondag in Montevideo. Stadsbewoners hangen ontspannen rond op het gras, een stel hippies balanceert op een koord tussen de palmbomen. Verderop zakt de zon langzaam in de Rio de la Plata, de Zilver-rivier, aanschouwd door zoenende stelletjes. Niets aan de hand. Dan klinkt een diep, dreigend gerommel. Reisgenoot Luis Suárez springt op. 'Dat zijn de llamadas!' roept hij opgewonden. 'Vamos!'

We lopen de stad in, onze oren achterna. De straten zijn uitgestorven, op een hoek smeult een houtvuurtje. Het geluid zwelt aan. Dan doemt een enorme vlag op, rondgezwaaid door een man die twee keer zo klein lijkt. In zijn kielzog een twintigtal dansende vrouwen, gevolgd door een groep mannen die ritmisch slaan op felgekleurde trommels zo groot als regentonnen. Hoe verder ze gaan, hoe meer mensen uit hun deuren komen en zich aansluiten, van ouderen met wandelstokken tot moeders met kinderwagens en flirtende jeugd, meedansend met de trommelaars of staand langs de route.

Dit is Montevideo, waar de inwoners van elke zondag een feestje maken. De traditie van de llamadas - llamar betekent 'roepen' - voert terug op de tijd dat de Afrikaanse slaven in Montevideo op zondagmiddag hun vrienden luidruchtig optrommelden om samen te dansen op de ritmes van de houten tambores. Die traditie, de candombe genoemd, is inmiddels een wekelijks volksfeestje voor alle Montevideanos. Ze beschouwen de optochten als hét symbool van hun nationale cultuur.

En zo zijn er nog meer redenen om een keer de oversteek van ruim 200 kilometer te maken naar deze kant van de riviermonding die Montevideo scheidt van zijn bekendere buurman Buenos Aires. De stad is een beetje als zijn bekendste stadsbewoner, de oud-president José 'El Pepe' Mujica die zowel het homohuwelijk als de welig tierende wietteelt in het land legaliseerde, en internationaal furore maakte als de 'armste president ter wereld' doordat hij 90 procent van zijn inkomsten wegschonk. Montevideo is even eigenzinnig als pretentieloos, en net als 'El Pepe' op het eerste gezicht een beetje groezelig. Maar wie verder kijkt, komt er veel moois tegen.

lees verder via Blendle: 

https://blendle.com/i/volkskrant-magazine/altijd-zondag-in-montevideo/bnl-vkm-20160109-5650837?sharer=eyJ2ZXJzaW9uIjoiMSIsInVpZCI6Inluc2tlYm9lcnNtYSIsIml0ZW1faWQiOiJibmwtdmttLTIwMTYwMTA5LTU2NTA4MzcifQ%3D%3D

Foto Ynske Boersma

09-01-2015, Volkskrant Magazine