Ynske schrijft

Ynske Boersma +31645192530

blancodesign

16-11

Het is misschien wel de zwartste maandagmiddag in de Parijse geschiedenis, ondanks de zee van bloemen en waxinelichtjes in de stad.  De terrassen zitten even vol als altijd rond het Franse lunchuur, triomfantelijk bijna, als een hedonistische middelvinger in de vorm van steak tartare en rode wijn. Om twaalf uur is heel Europa stil, maar in Parijs gaat het leven ook die ene minuut gewoon door.  

Op Place de la République stuit je op een haag van antennewagens en een troep journalisten die zich als aasgieren op de rouwenden stort, in de strijd om het schrijnendste verhaal. In hun kielzog de ramptoeristen, die het geheel vastleggen op hun smartphones. Je volgt de stroom mensen, langs het Canal Saint Martin, tot je niet meer verder kan. De dranghekken zijn behangen met boze teksten, smeekbeden en herinneringen aan de velen die honderd meter verderop als katten in het nauw werden neergeschoten. Een man knielt neer en probeert met een brandende kaars de waxinelichtjes weer aan te steken. Na drie windvlagen blaast hij de aftocht, de blik gejaagd. Een pamflet met in rood-wit-blauwe viltstiftletters Je Suis Paris is gescheurd, dwars door de nu al iconische vredeseiffel heen. Op de achtergrond  de noodlottige concertzaal, de helft van het geelrood geschilderde gebouw aan het zicht ontnomen door een grijs zeil. 

Hoe demonstratief ook de Parijzenaren zich niet klein laten krijgen, achter die façade is iedereen bang. Angst die al snel omslaat in paranoia. Op de stations kijkt men schichtig om zich heen, beducht op de volgende schutter. Daar helpen de imposant uitziende militairen weinig tegen. Je pikt de bomvesten er nu eenmaal lastig uit, in deze bepakte massa reizigers. Zoals ze hun handen laten rusten op die bungelende mitrailleurs, lijken ze bijna dreigender dan de echte dreiging. Remember all the people, zingen een paar meisjes later die middag op de collectieve piano van station Saint-Lazare. Maar Lennons gedeelde wereld is nog ver weg. 

 
16-11-2015, Parijs