Ynske schrijft

Ynske Boersma +31645192530

blancodesign

Trein naar de hemel

'Gaat ze op me spugen?' De Canadese kijkt vertwijfeld. Dát had ze niet voorzien toen ze zich opwierp als vrijwilliger voor het traditionele reinigingsritueel waarmee de dorpssjamaan nu haar demonen poogt te verjagen. Toch stemt ze in. Als de priesteres van een indianengemeenschap in de jungle van Ecuador het nodig acht om argeloze toeristen te bespugen, dan moet dat maar. Het medicijnvrouwtje pakt een plastic fles gevuld met een mosgroene vloeistof, neemt een slok en sproeit dan vol overgave de inhoud over de Canadese heen. Prrrsst! Met groen bevlekte kleren en lichtelijk ontdaan loopt de toeriste terug naar haar plek. Vrij van kwade geesten, dat wel.
 
Het bezoek aan de indianen is onderdeel van de reis met de Tren Crucero - cruisetrein, letterlijk vertaald. De trein voert in vier dagen van kuststad Guayaquil naar de Ecuadoraanse hoofdstad Quito, dwars door tropische jungle, mistige nevelwouden en over gure hoogvlaktes, onderweg talloze vulkanen passerend. De Canadese kan dus wel een beetje bescherming van hogerhand gebruiken. 
 
Tientallen jaren lag het spoor te vergaan, overbodig geworden door de opening van de Pan-Amerikaanse snelweg die er zo'n beetje pal naast ligt. Maar president Rafael Correa, gek met infrastructuur, besloot met een investering van 200 miljoen euro de lijn te renoveren. En zo rijdt er sinds eind 2013 weer een trein op dit traject. Weliswaar maar eens per week en bedoeld voor toeristen, maar toch. 
 
Het langsrijden van de knalrode trein blijft een evenement, zo blijkt bij het uitrijden van het station van Guayaquil. Net als in elk gehucht, dorp of stad hangen de Ecuadoranen zwaaiend en joelend uit de ramen, het spektakel filmend met hun telefoons. 'Hé, gringo's!' 
 
Het spoor voert langs de buitenwijken van miljoenenstad Guayaquil, met onooglijke huizen van grijze blokken steen en daken van golfplaat, gevolgd door eindeloze bananen-, rijst- en suikerrietplantages. De hitte is tropisch, het geluid van de langzaam rijdende trein op de rails - tok tok, tok tok - loom en geruststellend. Ontspannen staan we op het balkon en we zwaaien enthousiast terug naar de toeschouwers, als waren we een koninklijk gevolg. 
 
Lees verder op Blendle:
 
https://blendle.com/i/volkskrant-magazine/trein-naar-de-hemel/bnl-vkm-20150523-4320512?sharer=eyJ2ZXJzaW9uIjoiMSIsInVpZCI6Inluc2tlYm9lcnNtYSIsIml0ZW1faWQiOiJibmwtdmttLTIwMTUwNTIzLTQzMjA1MTIifQ%3D%3D
 
 
23-05-2015, Volkskrant Magazine