Ynske schrijft

Ynske Boersma +31645192530

blancodesign

Het hoofd koel

Van de ijzige wind die in vlagen over het zwemwater jaagt lijkt niemand zich iets aan te trekken. Van de regen ook al niet trouwens, behalve een paar dik ingepakte badmeesters aan weerszijden van het bad die, zodra de eerste druppels vallen, geroutineerd een parasol omhoog draaien. 

We zijn in het London Fields Lido, het buitenbad in het gelijknamige stadspark in Hackney, Londen. Jongelingen in Speedo’s crawlen pijlsnel door het dampende water van de fast lanes. Een paar banen verderop glijden bejaarde Britten bijna stoïcijns door het water. Wie uit het water komt doet dat gracieus, alsof de temperatuur niet net boven het vriespunt ligt.

Het is een ware cultus onder de Londenaren: Buitenzwemmen, all year round. Het klimaat mag er dan volstrekt ongeschikt voor zijn, bijna alle buitenbaden en zwemvijvers in de Londen zijn het hele jaar open, en trekken ook in de wintermaanden vele bezoekers. 

Spartaans? Valt wel mee. Oké, het stukje van de kleedkamers naar het bad is ijzingwekkend koud. Dat de kluisjes buiten zijn helpt ook niet echt - zie maar eens rillend en wel zo'n rottig twintig pence muntje erin te gooien. Maar wie deze horde eenmaal heeft genomen wacht, letterlijk, een warm bad. Het London Fields Lido is als een van de weinige buitenbaden verwarmd tot een aangename graad of 25.

Het bad is populair onder de bewoners van Hackney, het district ten noorden van de Londense City. Het in 1932 gebouwde complex was achttien jaar dicht, maar werd in 2006 na een hardnekkige lobby van buurtbewoners gerenoveerd en heropend. Nu is het, ook in de koude jaargetijden, in het weekend zo druk dat badgasten in shifts dienen te zwemmen.

'If you can live in London you can put up with everything,' verklaart John, een dikbuikige Londenaar van in de vijftig, de populariteit van het winterzwemmen onder de stedelingen. Hij puft uit aan de kant, met alleen zijn hoofd boven water. 'Het is een wonder dat ik het naar de overkant heb gehaald,' zegt hij met gepast gevoel voor dramatiek. Een baan verderop in de medium lane schoolzwemt zijn vrouw verbeten heen en weer. Dat doet ze elke dag, vertelt John, met gespeelde verbazing.

'Zwemmen in de winter is verfrissend,' zegt een student 'En goed voor je hart,' valt zijn vriend hem bij. 'Nou ja, dat weet ik eigenlijk niet,' zegt hij, schouderophalend. ´Ah kijk, het regent. Hoeveel baantjes zullen we nog doen?'

 
14-02-2015, Volkskrant Magazine