Ynske schrijft

Ynske Boersma +31645192530

blancodesign

Picasso en pasta tussen de vleeshaken

Voormalige slachthuizen in grote steden transformeren tot alternatieve culturele en culinaire centra.
 
1. Teurastamo, Helsinki
 
Lekkerbekken halen hun hart op in Teurastamo, oftewel de voormalige slachthuizen van Helsinki. Sinds anderhalf jaar is het roodbakstenen, monumentale complex een culinair wonderland met vele restaurantjes, eetfestivals, marktjes en een eetbare tuin, verbouwd door buurtbewoners. Zo eet je er langzaam geroosterd varken van het spit en Italiaanse huisgemaakte pasta van een fabriekje op het terrein. Ook leuk zijn de verse vis en groente klaargemaakt in een buitenkeuken op zonne-energie, die je opeet in het eindeloze zonlicht van de Finse zomer.
 
teurastamo.com
 
2. Abattoir, Brussel
 
'Waar Brussel leeft', luidt de slogan van Abattoir, dat sinds een paar jaar behalve slachthuis en marktplaats ook een ontmoetingsplek voor de buurt is. Zo is het 19de-eeuwse slachthuizencomplex het toneel van feesten, exposities, boerenmarkten en debatavonden. Ook zijn er kookworkshops voor buurtkinderen, en op het dak wordt gewerkt aan de grootste stadstuin van Brussel. Wie op donderdagavond de enorme markthal van Abattoir binnenstapt, treft een paar duizend feestende Brusselaars, omringd door kraampjes waar artisanaal en lokaal geconsumeerd kan worden. In de kelders van hetzelfde complex vergaap je je aan een tentoonstelling en o ja, er worden ook nog ergens koeien geslacht.
 
abatan.be
 
3. Il Mattatoio di Testaccio, Rome
 
Van kunst en cultuur tot een 'alternatieve economie', u hoeft zich niet te vervelen in het Mattatoio, het oude Romeinse slachthuizencomplex in de alsmaar hipper wordende volkswijk Testaccio. Zo huist er sinds tien jaar het Romeinse museum voor hedendaagse kunst MACRO, waarvan de wisselende exposities zo'n beetje letterlijk tussen de vleeshaken hangen. Ook de rest van het complex is nog grotendeels in oude staat - maak dus vooral een wandeling over het terrein. In de wei waar eens het vee zijn beurt afwachtte, treft u nu de Città dell'altra economia, een organisatie van bewuste stedelingen met onder andere een biologische supermarkt, een dito restaurant, bar en moestuin. In de zomer zijn er ook marktjes en festivals.
 
museomacro.org
 
4. 1933 Shanghai, Shanghai
 
Dit kolossale art-decogebouw is vooral vanwege zijn bijzondere architectuur een bezoek waard. Het volledig in beton uitgevoerde slachthuis, gebouwd in 1933, bestaat uit een atrium op de begane grond - ooit de werkruimte van het slachthuis, met daarboven een bizarre constellatie van betonnen paden, wenteltrappen en luchtbruggetjes waarmee mens en dier zich door de vijf verdiepingen van boven naar beneden konden verplaatsen. Het slachthuis was tot 1958 in gebruik, waarna er onder andere diepvriesproducten en medicijnen werden gemaakt. In 2008 transformeerde een slimme zakenman het gebouw in een centrum voor 'cultuur en amusement', wat neerkomt op een verzameling restaurants en koffiebars, galeries en kleine boetiekjes. In de toekomst moeten er ook tentoonstellingen komen.
 
1933shanghai.com
 
5. Les Abattoirs, Toulouse
 
In 2000 opende Les Abattoirs, een museum voor moderne en hedendaagse kunst in de oude slachthuizen van Toulouse, aan de oever van de rivier Garonne. De neoklassieke architectuur van dit eind 19de-eeuwse complex loont op zich al de moeite, maar ook de collectie van een paar duizend, meest naoorlogse werken en de wisselende exposities in de kerkerachtige ruimtes mogen er zijn. Pièce de resistance is Picasso's 9 bij 12 meter grote toneelgordijn La Dépouille du Minotaure en costume de Harlequin, dat hij in 1936 schilderde voor het stuk Le 14 Juillet. Let wel op dat je in de goede tijd van het jaar komt, vanwege de slechte staat van het doek wordt het maar de helft van het jaar getoond.
 
lesabattoirs.org
 
6. Matadero, Madrid Eens sloeg Hemingway er oude vrouwen gaande, in de rij voor een shot vers varkensbloed. Nu kun je er kijken naar theatervoorstellingen, psychedelische kunstinstallaties of openluchtfilms. Of misschien heeft u meer zin in een concert, een leesclub of een workshop 'urban cycling'? Het kan allemaal in het oude slachthuis van Madrid, dat in 2006, twintig jaar nadat de laatste koe er het leven had gelaten, heropende als het nieuwe creatieve centrum voor jonge kunstenaars in Madrid. Met zeven verschillende culturele organisaties, van Teatro Español tot non-fictie bioscoop Cineteca is er voor elk wat wils.
 
mataderomadrid.org
18-01-2014, Volkskrant