Ynske schrijft

Ynske Boersma +31645192530

blancodesign

Geheimtip: Triëst

Huisgemaakte wijnen en hammen, op het erf van de boer. Bij de osmize in de provincie Triëst vind je la dolce vita zoals Bacchus het bedoeld heeft. 

'Beter een liter vandaag dan morgen een glas', zo luidt de tegelwijsheid die de Triestini aanmoedigt zich de nieuwe wijnoogst goed te doen smaken.

Het is zaterdagmiddag en we zijn in de zogenoemde osmiza van de boerenfamilie Fabec in Malchina, een dorp in de provincie Triëst. 

Om ons heen heerst een liederlijke vrolijkheid van groepen mensen die, gezeten aan lange picknicktafels, zich laven aan grote karaffen wijn en planken vol plakken rauwe en gerookte prosciutto, salami en brokken kaas besprenkeld met olijfolie en venkelzaad. 

'Andar per osmiza' is voor de Triestini hetzelfde als voor ons een middag in het café. Al sinds de tijd dat deze regio nog onderdeel was van het Habsburgse Rijk openen boeren hier om de zoveel tijd een osmiza, een soort pop-up drinklokaal waar ze een paar weken lang hun huisgemaakte vleeswaren, kazen en wijnen verkopen. 

En zo is er in elk dorp in de omgeving van Triëst, of beter gezegd in Karst, het kalkplateau dat zich uitstrekt op de landtong tussen de zee en Slovenië, wel een osmiza te vinden. Rij een willekeurig dorp binnen en speur naar een samengebonden takkenbos aan de rand van de weg, de traditionele wegwijzer voor een osmiza. 

'Vroeger waren de osmize vooral iets voor de arme boeren', aldus Tomaz Fabec (38), de jongste telg van de familie. In de meeste gevallen deed een lege stal dienst als drinklokaal, waar de dorpelingen al borrelend de dag doorbrachten. Geen wonder. Met nog geen 5 euro voor een liter vino di terreno is het goed toeven in de osmiza. 

Tegenwoordig weten ook de stedelingen uit nabijgelegen Triëst en een enkele toerist de osmize te vinden. De stallen van weleer zijn vervangen door lokalen met geïmproviseerde bar en tafels met geblokte of gebloemde tafelkleden, die in geval van zon verplaatst worden naar de tuin. 

Oorspronkelijk mocht een osmiza slechts acht dagen open zijn - osem betekent acht in het Sloveens. Nu heeft iedere gemeente zijn eigen regels - zo is in Malchina de openingstijd afhankelijk van het aantal varkens en liters geproduceerde wijn. 

Nog een wet in Malchina: het is streng verboden om iets van buiten de regio te verkopen. 'Er zijn osmize die dolci met nutella verkopen', zegt Tomaz misprijzend. Daar beginnen de Fabecs niet aan. Hier vind je strudel met appels uit eigen boomgaard en crêpes gevuld met de mermelata van oma Fabec. Zoals het hoort. 

Op osmize.com vind je de die dag geopende osmize. Even bellen om te reserveren is een goed idee.

 
08-06-2013, De Volkskrant