Ynske schrijft

Ynske Boersma +31645192530

blancodesign

De duurste wandelstok van Amsterdam

Een parasol voor de dames, voor de heren een hoed, paraplu of een wandelstok. In de negentiende en begin twintigste eeuw waagde de gegoede burgerij zich niet zonder deze hulpstukken de straat op. De wandelstok was een waar statussymbool, ook voor jongemannen die nog prima ter been waren. Een prettige bijkomstigheid was dat de stok tevens fungeerde als afweersysteem voor opdringerige honden of overvallers.

Flaneerstokken kon je deze stokken beter noemen. Sommige waren niet eens bedoeld als ondersteuning bij het lopen, ze dienden gedragen te worden. Maar vanaf de jaren dertig verdwenen deze sierstokken geleidelijk uit het straatbeeld en werden wandelstokken weer gebruikt waarvoor ze oorspronkelijk bedoeld waren: om mee te lopen. 

Maar de flaneerstok is bezig aan een gestage comeback. De laatste jaren dook hij vaker op in Amerikaanse films en series, met als bekendste voorbeeld Gregory House, de nurkse doch geniale dokter in de gelijknamige serie. De wandelstokken die hem overeind hielden in de serie verwierven een heuse cultstatus. Ook George Clooney en Brad Pitt verschenen ten tonele met een stok in de hand. 

Zo'n vaart loopt het in Amsterdam nog niet. De stok wordt toch vooral gebruikt om, nou ja, te lopen dus. Maar hoewel het even zoeken is, zijn ook in Amsterdam mooie exemplaren te vinden. Zoals bij hoedenspecialist English Hatter, die naast hoofddeksels ook een aardige collectie wandelstokken verkoopt. De stokken hebben een hoog 'British gentleman'-gehalte: robuuste houten stokken, verchroomde knoppen en messing 'Derby' handgrepen. Ook stokken met de houten kop van Sherlock Holmes zijn verkrijgbaar, voor 99,95 euro. 

Maar wie echt goed voor de dag wil komen, koopt een antieke stok. Want de veelal fabrieksstokken van nu vallen in het niet bij de handgemaakte exemplaren van één of twee eeuwen geleden. De meest curieuze exemplaren vind je bij Antique Canes Amsterdam in de Jordaan. De Colombiaan Eduardo Tovar Estrada is Nederlands enige specialist in antieke wandelstokken. Al spreekt hij liever van flaneerstokken. Ze zijn er om mee gezien te worden. Sterker, sommige kunnen louter gedragen worden. Ze zijn te fragiel om op te leunen. "Vroeger waren wandelstokken een soort juwelen," zegt Estrada. "Mannen gebruikten een stok om daarmee hun status te laten zien. Ze hadden er minstens drie, twee voor overdag en één voor gelegenheden, zoals de opera." 

Hij haalt een koloniale stok tevoorschijn, gemaakt van de hoorn van een antilope, met een ivoren knop. En zo zijn er nog meer spannende materialen. Hertengewei, schildpad en potvisivoor. Daarbij zit in veel van de stokken een ingebouwde gadget verstopt. Zoals bij een stok, waarin een achttiende-eeuws zwaard blijkt te zitten. Kapiteins gebruikten deze vroeger. "Jammer genoeg zijn ze verboden op straat," zegt hij. Hetzelfde geldt voor het exemplaar met een pistool als handgreep. Leuk is ook de stok die tevens als fluitinstrument dient, met in de knop een snuifdoos voor tabak. 

Tovar Estrada verkoopt zijn stokken vooral aan zakenmannen. Goedkoop zijn ze dan ook niet. Zo moet er voor de stok met pistool 1000 euro neergelegd worden. De koloniale wandelstok kost 600 euro. Zijn meest unieke exemplaar is een Russische stok uit 1880. De handgreep is geëmailleerd. Monnikenwerk. Kosten: 2400 euro. "Dat valt nog mee," zegt Estrada. "In 1880 kostte een stok als deze evenveel als een paard."

Zo kan het ook

Aan de wandelstokken van gezondheidswinkel Vos en Zoons geen polonaise. Wel praktische slimmigheidjes als anatomisch gevormde handvatten ('om de druk op de handpalm te verlagen') en een opklapbare zadelzitting, om even uit te rusten tijdens de tocht. Deze stok met zitje, genaamd Flipstick, gaat weg voor 42,90 euro. Voor de reiziger is er een opvouwbaar exemplaar à 19,95. Lichtgewicht. En hij past in de handtas. De simpelste houten wandelstok kost hier slechts 11,95 euro. Met klassiek gewelfde Derby handgreep, en rubberen slipdop. 

De wat chiquere wandelstokken van English Hatter beginnen bij 39,95 euro. Hier zijn zowel de decoratieve stokken als wandelstokken voor medische doeleinden verkrijgbaar. 

Toch liever de show stelen met een antieke stok? De flaneerstokken van Antique Canes zijn er al vanaf 150 euro. Niet goedkoop, maar dan loop je wel op stand.

Foto Marc Driessen

04-10-2012, Het Parool download publicatie! (PDF)