Ynske schrijft

Ynske Boersma +31645192530

blancodesign

Politie heeft handen vol aan 'rustig' nieuwjaar'

“Zag je wat er gebeurde?” Henk-Jan Kerkhoff, één van de platte petten vanavond op het Leidseplein, is nog steeds in alle staten. “Die Fransoos probeerde een kapot glas in mijn nek te steken.” 

Nieuwjaarsnacht, een uur of drie. De massa door drank en drugs benevelde feestgangers op en rond het Leidseplein begint er genoeg van te krijgen. Van de striemende regen, de overvolle kroegen, maar vooral van elkaar. Hier en daar sussen de overal aanwezige agenten kleine opstootjes: ruzies over een verkeerde aanraking in de kroeg, tussen geliefden- over al wat menselijk is eigenlijk. 

Dan rent een groep ME’ers voorbij: vechtpartij in café De Waard. De politie haalt de Franse vechtersbazen uit het café en wil ze wegsturen. Kerkhoff geeft eentje een ferme duw en roept dat hij nu echt moet wegwezen.  Diens vriend, waas voor de ogen, staat klaar met het glas. “Hij, met die rode trui!” roept de portier. Het inmiddels gearriveerde team ME’ers grijpt in en slaat hem in de boeien. Ook zijn twee maten mogen mee naar het bureau. 

“We probeerden alleen maar te bemiddelen,” zegt Kerkhoff. Tevergeefs. “Ze zijn onder invloed van weet ik wat. Maar hier komt hij niet mee weg. Dit is een poging tot doodslag.” 

Agent Kerkhoff is niet de enige die (bijna) klappen krijgt deze jaarwisseling. Bij een vechtpartij in de Jimmy Woo krijgt collega Marvin een stomp in zijn gezicht. “Niet hard, maar dan ben je wel van mij,” zegt hij even later bij het Mok (mobiel onderkomen, de witte politiepost op het Leidseplein). Marvin taait af, hij gaat ‘tikken’-  oftewel een proces-verbaal opstellen voor het agressieve baasje. Weer een ander blijkt even later een vinger te hebben gebroken bij de aanhouding van een tegenstribbelende verdachte. 

Toch valt het aantal geweldsincidenten gericht tegen de politie mee dit jaar: dat zijn er drie, aldus de politie. Wel krijgen de agenten flink wat verbale agressie te verwerken. Vooral Marokkaanse agenten worden onophoudelijk gesard door types van dezelfde afkomst. “Ik verdien meer geld dan jij en ik werk er niet voor,” roept een van hen bij een opstootje voor de McDonalds. De agent laat het over zich heen komen. 

Maar ook ‘gewone’ scheldpartijen laten de agenten aan zich voorbij gaan. Niet de moeite waard. Een man die beweert door vijf man in elkaar geslagen te zijn krijgt het advies zijn roes te gaan uitslapen en dan aangifte te doen. Dat valt niet in goede aarde bij het slachtoffer, die er overigens opvallend ongeschonden uitziet. Hij gaat steeds dichter op de agent staan en vertelt hem dat hij daar toch zeker politie voor is.  Uiteindelijk weet de agent hem te overtuigen de aftocht te blazen. 

‘Een drukke weekendnacht-plus,’ noemt algemeen commandant Olivier Dutilh de oudejaarsnacht. We zijn in de commandokamer, het zenuwcentrum van waaruit een man of twintig zich bezighoudt met het in goede banen leiden van één van de drukste nachten van het jaar. Hij oogt ontspannen- tot nog toe hebben zich weinig incidenten voorgedaan. En ze zijn goed voorbereid, aldus Dutilh. 

“Bij geweld tegen agenten wordt altijd opgetreden,” zegt hij. “Dat is absoluut uit den boze.” Voor de ‘gewone’ relschoppers geldt een lik-op-stukbeleid. “De kans is groot dat als je vannacht rottigheid uithaalt, je morgenmiddag puin staat te ruimen.” 

Op een van de grote schermen zien we hoe het Oosterdok langzaam volstroomt met mensen die straks om middernacht de vuurwerkshow gaan bekijken. Op het scherm daarnaast verschijnen doorlopend updates over de situatie in de stad. ‘Buitengewoon rustig overal,’ staat daar om elf uur te lezen. Een reeks kleinere schermen tonen beelden van de rest van de stad, zoals Floradorp, waar zojuist de enorme stapel kerstbomen in de hens is gegaan. 

Even na middernacht zijn we terug op het Leidseplein. Een dronken Brit staat met bebloede neus voor de Satellite Sportsbar. Zijn witte t-shirt is besmeurd met rode vuurwerkprut. Hij rilt. Hij is eruit gegooid door de portier, die weigert hem nog binnen te laten. Een agent doet verwoede pogingen zijn jas te vinden. Tevergeefs. De Brit blijft reddeloos achter, tegen niemand in het bijzonder klagend dat het not fair is. 

Dan dient een meisje zich aan. Beroofd. Snel wordt het signalement van de dader doorgegeven. Zilverkleurig bomberjack, kleine man. Ze is bepaald niet de enige; bij het Mok en de balie van bureau Lijnbaansgracht is het een komen en gaan van mensen die tassen, portemonnees en I-phones kwijt zijn. ‘Gelegenheidsroven’ noemt commandant Vincent Verheij het. Er valt met deze drukte weinig aan te doen, de meesten wordt gevraagd de volgende dag aangifte te komen doen. 

Op een avond als deze zijn op het Leidseplein ongeveer twee keer zoveel agenten en ME'ers als normaal. 

Vanaf twee uur rennen ze van de ene naar de andere melding. Opstootje voor de McDonalds. Ruzietje voor de Burger King. Terug naar een vechtpartij in de Leidsestraat. “Hij heeft een vuurwapen,” roept iemand. Een kluwen ME werpt zich op de twee vechtersbazen en zet ze tegen de muur. De ene bloedt uit zijn oog, de ander beweert te zijn aangevallen door een groep van zes mannen. Die zijn nergens te bekennen. Ze mogen allebei gaan. 

Volgende melding: ruzie in de Heineken Hoek. De portier zet een jongen eruit, die van de weeromstuit een raam kapot te gooit met zijn glas. De jongen weet te ontkomen, zijn vriendin wordt staande gehouden. “Hij werd aangevallen door zes Albanezen” schreeuwt ze herhaaldelijk.  Getuigen kunnen het verhaal niet bevestigen. Er wordt besloten om het maar te laten zitten. 

Na vieren, wanneer de kroegen leegstromen, neemt ook de drukte voor de politie af. In groepjes kijken ze toe hoe de laveloze feestvierders huiswaarts gaan. 

Opstootjes, vechtpartijen, af en toe een klap. “Het hoort bij dit werk,” zegt Kerkhoff. Wat niet wil zeggen dat het niets voorstelt. Het kan in een split-second misgaan, zo’n avond.”

 

Kader: Oud en Nieuw rustig verlopen in Amsterdam

Oud en Nieuw is dit jaar relatief rustig verlopen in Amsterdam. De politie in Amsterdam verrichtte na middernacht 107 aanhoudingen, voor mishandeling, openlijke geweldpleging en vernieling. Vorig jaar waren dat er 180. Ook de brandweer had het minder druk dan vorig jaar: zij rukten 270 keer uit, tegenover 298 in 2012. De ambulance kwam 190 keer in actie, veelal om dronken mensen bij te staan. 

Ook het aantal gevallen van geweld tegen hulpverleners was dit jaar relatief laag. De politie sprak van drie geweldsincidenten. De brandweer is tijdens oudejaarsnacht bestookt met vuurwerk tijdens het blussen van een containerbrand in Noord, maar noemt verder geen incidenten. Ambulancemedewerkers kregen niet met geweld te maken. 

Vermoedelijk ligt de daling van het aantal incidenten aan het slechte weer. 

 

 

 

 

 

 

 
02-01-2013, Het Parool