Ynske schrijft

Ynske Boersma +31645192530

blancodesign

Euforisch tussen plasjes zweet

'Als je denkt dat je flauw gaat vallen, is dat een goede reden om even te gaan zitten. Loop niet naar buiten, er is hier genoeg zuurstof,” zegt instructrice Therèse Aartsen (44). Dat valt te bezien.

De matjes van de vijftig leerlingen die vandaag op deze les Bikram Yoga zijn afgekomen, liggen hooguit twintig centimeter uit elkaar. In het zaaltje is het tropisch warm. Een essentieel onderdeel van deze tak van yoga is dat de oefeningen uitgevoerd worden in een ruimte met een temperatuur van tegen de veertig graden.

Niet iedereen houdt het vol. De jongste van de klas breekt de regel door toch de les te verlaten. Maar wanneer een collega hem achterna wil gaan, zegt Aartsen: “Laat hem maar, hij is twaalf.” Een paar anderen gaan af en toe even op hun knieën zitten. Ze zijn hier voor de eerste of tweede keer, en nog niet gewend aan de vochtige hitte waarin de yogaoefeningen worden gedaan.

Een sessie Bikram Yoga bestaat uit 26 houdingen en twee ademhalingsoefeningen. De oefeningen worden uitgevoerd in een vaste volgorde en zijn altijd dezelfde. De eerste is staand, goed voor hart en longen, aldus Aartsen. “Handen onder je kin, ellebogen omhoog, hoofd in je nek en blaas uit!” De collectieve ademtocht van de groep gaat als een windvlaag door het lokaal. Het klinkt als een zwangerschapscursus.

De hitte is een belangrijk onderdeel van Bikram Yoga: de warmte zou ervoor zorgen dat spieren verder kunnenworden opgerekt en zou blessures voorkomen. Rondom de voeten van een man in zwembroek ontstaat een plas. Niet voor niets wordt dit ook wel zweetyoga genoemd. Het weldadige gezweet heeft ook een keerzijde. Hoewel gezegdwordt dat verszweet niet stinkt, is de lucht van deze ploeterende kluwen mensen niet te harden.

Het lijkt niemand te deren. Ook uiterlijk vertoon is hier niet van belang. Iedereen gaat schaars gekleed, overhangende vetrollen zijn geen bezwaar. Tijdens de les wordt niet gepraat, alleen door Aartsen. “Toen ik zestien jaar geleden begon, was ik zo stijf als een lat,” zegt ze halverwege de les. “Ik ben blij dat ik op deze manier jong kan blijven.”

Aartsen volgde haar eerste les in de VS, waar ze werkte als massagetherapeut. “Ik had veel fysieke klachten. Van alles heb ik geprobeerd, maar niets hielp. Een vriendin raadde me om te gaan ‘bikrammen’. De eerste les viel me heel zwaar, maar voelde wel goed. Na een tijdje voelde ik me zowel fysiek als mentaal sterker worden.”

Ze ging in de leer bij Bikram Choudhury, grondlegger van deze vorm van yoga. Deze opleiding is verplicht voor iedereen die een school wil openen: Choudhury heeft het patent op de serie oefeningen.

De negen weken durende opleiding kost 6600 euro. “Al had die opleiding maar een week geduurd, dan had ik het dat geld al waard gevonden,” zegt ze. “Ik leerde veel over mezelf, het verandert je leven.”

Aartsen heeft nu twee scholen in Amsterdam, en oud-leerlingen van haar openden scholen in andere steden in Nederland. Minder dan één op de tien gaat door na de eerste les, aldus Aartsen.

“Het zijn vooral oudere mensen die terugkomen. Die hebben ook het meest te winnen: met Bikram Yoga kunje de klok terugdraaien. Jongere mensen hebben minder last van kwaaltjes, voor hen is het lijden tijdens een les vaak te veel.”

My torture chamber, noemt Choudhury zijn verwarmde yogaruimte ook wel. Negentig minuten of een leven lang lijden, is volgens hem de keuze. “De juiste manier is niet altijd de makkelijkste,” zegt Aartsen. “Je krijgt er heel veel voor terug.”

Dat vindt ook muzikant Rodrigo Reijers (36). Sinds 2007 ligt hij wekelijks op het yogamatje in Aartsens school op de Ceintuurbaan. “Vaak wordt gezegd dat Bikram Yoga niet spiritueel zou zijn. Maar ook zonder mantra’s kun je heel dicht bij jezelf komen, door de pure beoefening van de yoga. Sommigen worden er bijna high van, euforisch. Dat vind ik juist heel spiritueel.”

Er alles letterlijk uitzweten, was wat Vanessa van Ast (29) met de Bikramlessen voor ogen had. Hoewel ze nogal sceptisch tegenover yoga stond, bevielen de lessen goed. “Na twee keer voelde ik me al beter.Enik merk dat ik me de dag erna beter kan concentreren. Je leert je geest controle te hebben over je lichaam. In die zin is het spiritueel.”

Na negentig minuten lijden in de martelkamer is het tijd voor de laatste ademhalingsoefening. Met de lichten uit komen de cursisten liggend en puffend weer tot zichzelf.

Zevenhonderd scholen

De Indiër Bikram Choudhury (66) vestigde zich in de jaren zeventig in Amerika om de door hem bedachte vorm van yoga te verbreiden. Met succes. Over de hele wereld zijn inmiddels Bikram Yogascholen, meer dan zevenhonderd in totaal.

Amsterdam heeft er twee, waar dagelijks vier lessen worden gegeven.

Foto Dingena Mol

03-03-2012, Het Parool download publicatie! (PDF)