Ynske schrijft

Ynske Boersma +31645192530

blancodesign

De Pool zwijgt: "Boss is there'

Als we de PVV mogen geloven, brengen de Oost-Europeanen niets dan ellende. Op onderzoek langs een rafelrand van de stad

L angs de Osdorperweg zijn al jaren meer caravanstallingen en autosloperijen dan boerenbedrijven te vinden. En de laatste tijd heeft deze stedelijke rafelrand langs Nieuw-West, ooit een agrarische strook dicht bij de stad, een grote aantrekkingskracht op de nieuwe bevolkingsgroepen van Amsterdam. Wie een ritje maakt over de Osdorperweg en door de straten daaromheen, ziet vele auto's met Oost-Europese kentekenplaten. Hier geen NL, maar PL en BG. Het gebied lijkt het Oostblok van Amsterdam te worden.

Bij een villa op nummer 931 staan vijf Poolse auto's. 's Avonds zijn het er nog veel meer, weet een buurtbewoner te vertellen, want de Polen die de villa bevolken, zijn nu aan het werk. Zelf wil hij liever niet met zijn naam in de krant.

De villa wordt gehuurd door uitzendbureau Eurojob. Volgens de buurtbewoner woonden daar vorige zomer 32 Polen. Dit weet hij van de Poolse werknemer die hij in dienst heeft. "Ze sliepen tot op de vliering." Brandgevaarlijk, denkt hij. Hoeveel mensen nu in het pand wonen, is onbekend. "Dat wisselt."

Het huis heeft geen bel, maar na een paar keer aankloppen wordt toch opengedaan. Een Poolse man en een vrouw. Ze lijken een beetje angstig, de deur blijft half dicht. Ze werken inderdaad voor Eurojob, maar de vraag met hoeveel ze in het pand wonen, willen of mogen ze niet beantwoorden. Wel zeggen ze dat de eigenaar in het naburige huis woont. "Boss is there," wijst de Poolse.

Ook daar geen warm welkom. De eigenaar bevestigt dat hij het pand verhuurt aan Eurojob. Hij beweert geen flauw idee te hebben wie of hoeveel mensen in zijn huis wonen. "Dat regelt Eurojob. Ik krijg netjes mijn geld en verder bemoei ik me er niet mee." Maar met Eurojob is niets mis, aldus de huisbaas. "Een heel net bedrijf, dat regelmatig controles uitvoert."

Ook hij wil absoluut niet vermeld worden in de krant. Wel geeft hij graag zijn visie op het immigratieprobleem. "Je zou iets moeten schrijven over die 400.000 mensen die alleen maar de klauwen kunnen ophouden. Toen ik nog een rozenbedrijf had, kon ik ook alleen maar Polen vinden die wilden werken. Daarom komen ze hier."

Op de website van Eurojob staat te lezen dat het hun werknemers kleinschalige huisvesting biedt. Nu is dit huis is fors, maar zou zo te zien toch niet aan meer dan vijftien mensen onderdak moeten bieden.

Volgens Ronald van Adrichem, directeur van Eurojob, wonen nu zeventien Polen in het pand. "Maar het voldoet aan de wettelijke norm van twaalf vierkante meter per persoon." Hij ontkent dat er 32 mensen zouden hebben gewoond. "Onmogelijk, dan raken we onze vergunning kwijt." Van Adrichem beaamt wel dat het pand enigszins overbevolkt is. "Het is krap, maar het is in Amsterdam moeilijk geschikte huizen te vinden."

Op nummer 565 staat een vervallen, dichtgetimmerd pand. Er zouden hier onlangs nog vijftien Roemenen hebben gewoond, die overdag als straatartiest in het centrum hun geld verdienden. Een week of drie geleden zijn ze vertrokken, zegt de buurvrouw. "Het was altijd een komen en gaan van die Roemenen, maar opeens waren ze weg."

Woordvoerder Bien Seffinga van het stadsdeel bevestigt dat er te veel mensen in het huis woonden. "We hebben de eigenaar daarop aangesproken. Daarna waren ze verdwenen."

De eigenaar van een rijtje huizen op nummer 575 zegt geen Oost-Europeanen meer te willen huisvesten. Het deze week door de PVV geopende meldpunt voor klachten over Oost-Europeanen komt voor hem als geroepen, lijkt het. De Roemenen die zijn huis huurden, werden opgepakt voor pasfraude, zegt hij. Polen vindt hij asociaal: "Ik ben een tegenpool." Ook hij wil anoniem blijven.

Op een bedrijventerrein een eindje verderop zouden de ruimtes boven de loodsen illegaal worden bewoond. Voor sommige dakramen hangen gordijntjes. Er staan auto's met Bulgaarse nummerplaten geparkeerd en in een busje om de hoek zitten vijf rokende Bulgaren. "Hier is dag en nacht beweging," zegt de eerder genoemde buurtbewoner. "Ook de politie komt hier vaak."

Een medewerker van een garage op het terrein bevestigt dat er mensen wonen boven de loodsen. Maar de vraag wie daar wonen, wil hij niet beantwoorden. "Ik werk hier alleen maar. Vraag maar aan mijn baas."

De baas heeft een ander verhaal. "Die loodsen worden gehuurd door bedrijven. Er woont niemand." De eigenaar van de loodsen kan er meer over vertellen, zegt hij. Die woont op hetzelfde terrein. "Daar, met die BMW voor de deur. Maar doe wel voorzichtig." De stemming is intussen zo dreigend dat we maar niet meer aanbellen.

Het terrein is inderdaad bewoond, zegt woordvoerder Femina Hoekstra van de politie. "Maar het is niet aan ons daar iets aan te doen."

De illegale bewoning en overbevolking van panden rond de Osdorperweg zorgt niet alleen voor overlast, maar levert ook brandgevaar op, denken leden van de Dorpsraad Oud-Osdorp. Al een tijd geleden kaartten ze het probleem aan bij stadsdeel Nieuw-West. Dat stuurde slechts een bedankbriefje, met de mededeling dat het er te zijner tijd naar zou kijken.

Het stadsdeel neemt de meldingen echter wel degelijk serieus, zegt Seffinga. Ook het bedrijventerrein heeft een bezoek gehad van controleurs van de dienst wonen. Die konden toen niets vinden. Maar: het stadsdeel zal de zaak nog eens bekijken.

Overigens: niet alle meldingen blijken gevallen van illegale bewoning. "Bij één huis stonden de bewoners gewoon netjes ingeschreven."

 

Amsterdam is niet makkelijk voor Oost-Europese klusjesman

Volgens de Amsterdamse Dienst Onderzoek en Statistiek woonden eind 2011 twaalfduizend Oost-Europese EU-migranten in de stad, twee keer zoveel als de zesduizend die zich in 2007 lieten registreren. Aangezien velen zich niet inschrijven, ligt het werkelijke aantal vermoedelijk veel hoger.

Twee maanden geleden publiceerde de gemeente het onderzoek Effecten van EU-migratie naar Amsterdam. Daarin signaleren de onderzoekers problemen met vooral niet-geregistreerde Oost-Europeanen op het gebied van integratie en inburgering, criminaliteit en overlast. Ook is sprake van toenemende illegale huisvesting van Oost-Europese arbeidsmigranten.

Voor zowel de geregistreerde als de niet-ingeschreven nieuwelingen is het moeilijk een huis te vinden op de dichtgetimmerde Amsterdamse woningmarkt. De stad lijkt niet berekend op de toestroom van de Oost-Europese werkers, die daardoor in alle mogelijke vormen van illegale behuizing terechtkomen.

Zo heeft Johan Mandemaker, veiligheidscoördinator van stadsdeel Nieuw-West, de laatste jaren het aantal gevallen van illegale bewoning door Oost-Europeanen zien toenemen. "Het stadsdeel is dusdanig ingericht dat deze mensen makkelijk kunnen opgaan in de anonimiteit."

Veel Oost-Europeanen wonen in onderhuur, ook in sociale huurwoningen, zegt hij. Vaak werken deze mensen als zelfstandige, vooral in de bouw. De illegale verhuur leidt in sommige gevallen tot problemen op gebied van brandveiligheid en hygiëne. Ook is sprake van overlast door drankmisbruik. Mandemaker: "Ze zijn potentiële slachtoffers van uitbuiting. Maar doordat ze verspreid over de stad wonen, valt het niet zo op."

Ook in kraakpanden worden de laatste jaren Oost-Europeanen aangetroffen. Woningcorporatie Ymere heeft vorig jaar veel last gehad van flitskraken, zegt woordvoerder Iris Schmöhl. Velen doen een beroep op de daklozenopvang: vorig jaar was 39 procent in de winterkoudeopvang afkomstig uit Oost-Europa, tegenover 24 procent in 2010, blijkt uit cijfers van de gemeente.

Die stelt dat overigens wel dat in vergelijking met Den Haag en Rotterdam huisjesmelkpraktijken minder voorkomen in Amsterdam. Zij wijt dit aan de hoge huizenprijzen.

Maar vooral aan de rafelranden van de stad zijn woningen en bedrijfsruimtes te vinden die worden verhuurd aan Oost-Europeanen, wat in sommige gevallen neerkomt op illegale verhuur, te volle panden en criminele praktijken.

Een nog op te zetten werkgroep van de gemeente moet de illegale huisvesting gaan opsporen en aanpakken. De gemeente veronderstelt wel dat de krappe woningmarkt een rem zal vormen op de toestroom van nieuwkomers.

"Het is niet wenselijk EU-migranten een uitzonderingspositie te geven," aldus wethouder Eric van der Burg, coördinator EU-migratie in Amsterdam. Ze zullen net als andere woningzoekenden in de wachtrij moeten aansluiten.

Ook Mandemaker vindt niet dat EU-migranten voorrang zouden moeten krijgen bij het vinden van een huis. Maar, zegt hij, de gemeente moet wel uitbuiting en andere malversaties tegengaan. "Ze leven en wonen vaak onder slechte omstandigheden. Daar is nu geen zicht op."

 

16-02-2012, Het Parool