Ynske schrijft

Ynske Boersma +31645192530

blancodesign

Werkplek gezocht

Wie The Hub in de Westerstraat binnengaat, treft een zee van oplichtende appeltjes. Hippe dertigers turen ingespannen naar hun opengeklapte laptops, gezeten aan grote houten tafels. Hier wordt gewerkt, zoveel is duidelijk. Het is aangenaam rustig; gebeld wordt er op zachte toon, of in de daartoe bestemde glazen ruimte.

Ondernemer Odin Heyligen (35) huurt een flexibele werkplek bij The Hub, meestal een dag of twee in de week. Voor 145 euro kan hij vijftig uur per maand werken, naar eigen inzicht in te vullen. Daarvoor krijgt hij een werkplek, snel internet en onbeperkt koffie. "Eigenlijk betaal je hier voor wat je thuis ook hebt," zegt Heyligen. "Maar daar heb je niet de contacten die je hier legt."

Amsterdam is een zzp-stad. Het aantal eenpitters groeit snel. In 2010 telde Amsterdam 42.000 zzp'ers, meldt Dienst Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam. In vijf jaar is het aantal zelfstandig ondernemers die geen personeel in dienst hebben bijna verdubbeld. Dit komt door de concentratie van creatieve beroepen in Amsterdam, die zelfstandige architecten, ontwerpers, webdesigners en schrijvers trekt. Ook de economische crisis doet zijn werk: veel ontslagen werknemers gaan als zelfstandige aan de slag.

In heel Nederland is het aandeel zzp'ers in de werkzame beroepsbevolking met anderhalf procentpunt gestegen, naar ongeveer tien procent in 2011.

Veel van hen hebben niet meer nodig dan een bureau en draadloos internet om te kunnen werken. En, als het even kan, fatsoenlijke koffie. Maar thuis of in een café werkt niet iedereen even effectief, en een vast kantoor is voor menigeen te duur of niet nodig. Het huren van een flexwerkplek biedt dan een goede middenweg.

Een flexwerkplek is, de naam zegt het al, een werkplek die flexibel te huren is. Per uur, dag of maand, alles is mogelijk. De laatste jaren zijn er in Amsterdam veel nieuwe flexwerkplekken bijgekomen, met voor ieder wat wils. Van functioneel ingericht kantoor om de hoek tot A-locatie op de Zuidas. Naast de speciaal daarvoor ingerichte kantoren zijn ook bedrijfsverzamelgebouwen ertoe overgegaan flexwerkplekken aan te bieden.

De flexplekken zijn er in alle prijsklassen. Prijzen lopen uiteen van tien euro voor een werkdag bij creatieve broedplaats Beehives in Nieuw-West, tot vijftig euro voor een stoel in het Smart Work Center op de Zuidas. Sommige locaties hanteren een maandelijks lidmaatschap voor een bepaald aantal uren of dagen, bij andere kan je per dag(deel) betalen, al dan niet met een vooraf gekochte strippenkaart.

Ook een gratis flexwerkplek behoort tot de mogelijkheden. Seats2meet.com, met tientallen vestigingen door heel Nederland, vraagt geen geld maar 'sociaal kapitaal' voor het huren van een werkplek. Gebruikers moeten op de site van Seats2meet aangeven waar ze mee bezig zijn, en bereid zijn tot het delen van hun kennis met andere flexwerkers. Daarvoor krijgen ze een werkplek, koffie, en zelfs een gratis lunch.

Het bedrijf verdient aan de verhuur van vergaderruimtes, die wel per stoel afgerekend moeten worden. Amsterdam heeft vooralsnog alleen een kleine vestiging bij Sloterdijk; de grootste vestiging is in Utrecht, in Hoog Catharijne, waar een paar honderd flexwerkplekken dagelijks bezet zijn.

Circa 250 zzp'ers hebben een plek gevonden bij Spaces, dat onderdak biedt aan zowel de zwervende zelfstandige als de gevestigde multinational. Het bedrijf, met vestigingen aan de Herengracht en op de Zuidas, voorziet in alle mogelijke vormen van kantoorruimte, vast en flexibel. Daarbij biedt het ook andere faciliteiten die het leven van de ondernemer zo aangenaam mogelijk moeten maken. Zoals een receptionist die klanten voor je ontvangt, en die indien nodig een kapper belt.

De begane grond van het statige pand op de Herengracht, het 'sociale hart', is bestemd als werk- en ontmoetingsplaats. Hier huizen de flexwerkers met een Spaceslidmaatschap. Zij huren geen kantoor, maar hebben wel toegang tot het gebouw om te internetten, klanten te ontvangen of iets te eten. Ook een postadres is inbegrepen. Het lidmaatschap kost 160 euro per maand.

Het sociale hart oogt als een vestiging van een welbekende koffieketen, maar dan zonder dreinende kinderen en hangstudenten. Gezeten achter hun laptops drinken jonge professionals caffè lattes, die overigens niet inbegrepen zijn bij hun lidmaatschap.

Bureaus ontbreken. "Het is dan ook niet de bedoeling dat mensen hier echt kantoor gaan houden," zegt operationeel manager Jeske Menken. "Oorspronkelijk wilden de initiatiefnemers de begane grond openstellen door er een koffiebar van te maken. Maar toen de benodigde vergunning daarvoor uitbleef, besloten ze de ruimte te exploiteren via het lidmaatschap."

Een slimme zet, zo blijkt nu. "We zijn precies op het goede moment begonnen. Kort daarna brak de crisis uit en kwam Het Nieuwe Werken op, waarbij mensen buiten kantoren en de geijkte tijden aan de slag gaan. Zo'n 250 flexwerkers hebben nu een lidmaatschap."

In de vijf verdiepingen daarboven zijn de vaste huurders gehuisvest. Tientallen bedrijfjes: van consultants tot creatievelingen. Ook is een kantoorruimte ingericht met flexwerkplekken voor zzp'ers: de freelancerverdieping. Hier wel bureaus, verstelbare kantoorstoelen en werkplekken afgeschermd met schotjes. Daar moet wel voor betaald worden; twee dagen per week kost 325 euro per maand. De rest van de week mag je beneden werken.

Bedrijfsarts Daan Breederveld (39) is één van de freelancers op deze verdieping. Woensdag en vrijdag is hij aan het werk. "Ik heb ook thuis gewerkt, maar daar raakte ik sneller verstoord," zegt hij. "Dan ga ik andere dingen doen. Deze omgeving is inspirerend, ik werk hier harder dan thuis."

Wie vooral op zoek is naar een rustige werkplek dicht bij huis, kan terecht bij één van de kleinere flexwerkkantoren in de stad. Zo heeft de Werkkamer op twee locaties in Oost kleine kantoorruimtes ingericht, bedoeld voor buurtbewoners. Voor honderd euro in de maand kunnen die hier vijf dagen per week gebruik maken van een flexibele werkplek met koffie, thee en wifi.

Vlexplek, dat sinds kort op de Overtoom huist, heeft een vergelijkbaar concept. Het kantoor bestaat uit zestien werkplekken en twee vergaderruimtes. Verder is er internet, een koffieautomaat en een printer. Voor honderd euro in de maand mag hier vier dagdelen in de week worden gewerkt. "Het is bedoeld voor mensen die een paar keer in de week een werkplek nodig hebben, niet voor fulltime gebruik," zegt oprichter Martijn Vlek (42). "Ik wilde iets kleinschaligs opzetten, een gezamenlijke werkkamer voor de buurt. Mensen werken vaker thuis, en daarbij zijn er steeds meer zzp'ers. Voor hen is het fijn om een rustige werkplek te kunnen opzoeken."

Voor degenen die behalve werken ook flink willen netwerken, is The Hub de aangewezen plek. "Het is bovenal een gemeenschap van maatschappelijke ondernemers," aldus 'community host' Frederieke Maagdenberg. Niet iedereen kan zomaar lid worden, zegt ze. "Mensen die alleen voor een winstbelang gaan, zijn niet welkom. Je moet wel iets met duurzaamheid hebben, en bereid zijn tot samenwerken."

Wat een maatschappelijk ondernemer is? Dat kan van alles zijn, getuige de polaroids die van alle driehonderd leden aan de muur hangen. Zo maakt Antonio 'Hand made chocolate' en biedt Corrie 'Zorg voor mensen met betalingsproblemen'.

"Als je alleen maar met een tunnelvisie achter je laptop zit, krijg je geen ideeën," zegt Maagdenberg. "Hier kunnen mensen hun vaardigheden met elkaar delen, en hun ideeën voorleggen aan een ander."

Dat blijkt. Naast de laptop van ondernemer Odin Heyligen ligt een envelopvormig tasje van zeil, ontworpen door een andere Hubber, vertelt Heyligen. "Nu probeert hij mij zo gek te krijgen dat ik die voor hem meeneem naar de events die ik organiseer."

Maagdenberg denkt dat een flexwerkplek als de Hub in een nieuwe behoefte voorziet. "Mensen kunnen binnenlopen wanneer ze maar willen. Er is interactie met gelijkgestemden, waardoor je het gevoel hebt dat je het niet alleen doet."

Plek: Netwerk voor werkplekken bij creatieve bedrijven

Voor wie het werken thuis of met andere zelfstandigen de neus uitkomt, heeft Plek een creatieve oplossing. Het begin dit jaar opgerichte netwerk voor flexwerkplekken linkt zzp'ers aan bedrijven die af en toe een bureau vrij hebben. Zo kunnen zelfstandigen een dag of een paar uur werken bij een bestaand kantoor, een reclamebureau bijvoorbeeld. "Op deze manier werken ze te midden van gelijkgestemden, en wellicht levert het ze ooit nog een opdracht op," zegt medeoprichter Rob Mommer (31). "Dat scheelt je weer een gang naar een netwerkborrel."

De bemiddeling tussen zzp'ers en bedrijven doen ze nu nog zelf. Maar Mommer en compagnon Dennis Knetemann zijn bezig met de ontwikkeling van een app waarmee in de toekomst eenvoudig een vrije werkplek gereserveerd kan worden, voor een bedrag van rond de tien euro per keer. "Het equivalent van twee koffie en een broodje," zegt Mommer. "Dat ben je ook kwijt als je in een café werkt."

Vooralsnog richt Plek zich op ondernemingen in de creatieve sector: reclamebureaus en ontwerpstudio's, maar dat hopen de oprichters spoedig uit te breiden naar andere branches.

Er is in elk geval veel belangstelling voor het concept, zegt Mommer. Zo'n vijftig bedrijven hebben aangegeven mee te willen doen, naast de vijftien waar flexwerkers nu al aan de slag kunnen.

www.ikzoekeenplek.nl

 

The Hub Zestig werkplekken in de Westerstraat. Een maandelijks lidmaatschap kost tussen de 23 en 400 euro, afhankelijk van het aantal uren en hoe lang je al bezig bent als ondernemer.

De Werkkamer Twee kleine kantoren in Oost, een werkplek tegen betaling van een maandelijks lidmaatschap, beginnend bij EUR100.

Spaces Groot aanbod aan vaste en flexibele kantoorruimte op de Herengracht en op de Zuidas. Vanaf EUR160 per maand.

Vlexplek Kleine locatie op de Overtoom met zestien werkplekken, vanaf EUR100 in de maand of per dagdeel met een strippenkaart.

Smart Business Center Groot bedrijfsverzamelgebouw in Zuidoost, nabij de A10. Met zowel vaste als flexibele kantoorruimte en flexplekken, te huur vanaf EUR15 per dag met een strippenkaart.

Smart Work Center Gevestigd in Amsterdam Bright City op de Zuidas. Met zeventig flexwerkplekken, voor EUR50 per dag of EUR550 per maand.

Pand020 Een pand op het Westergasterrein met 25 werkplekken in de 'flextuin', één dag in de week kost EUR45 per maand, voor EUR115 kan van maandag tot vrijdag gewerkt worden. Er zijn ook vijf werk- en vergaderruimtes te huur.

Beehive Creatieve broedplaats met locaties in Nieuw-West en Oost. Een deel van de vaste werkplekken wordt verhuurd als flexplek, voor tien euro per dag. Daarbij is een natuurkundelokaal in het Calvijn met Junior College te huur voor flexwerkers.

Seats2meet Sloterdijk Naast Sloterdijk zit een kleine locatie van Seats2meet.com, Nederlands grootste aanbieder van flexplekken. Werkplekken zijn gratis, daar staat wel het delen van 'sociaal kapitaal' tegenover.

flexwerkplekamsterdam.nl Kleine werklocatie aan de Cruquiuskade, met werkplekken te huur per maand en per dagdeel.

28-04-2012, Het Parool