Ynske schrijft

Ynske Boersma +31645192530

blancodesign

Met je pannetje naar de buren

Met een pannetje naar de buurman lopen, om tegen betaling thuis aan de maaltijd te kunnen gaan. Het kan, ook als je geen idee hebt wie je buren zijn.

Op de websites http://Thuisafgehaald.nl en http://Ikmaakdelekkerste.nl kunnen amateurkoks adverteren met hun culinaire uitspattingen, die tegen een doorgaans bescheiden bedrag zijn af te halen door hun gastronomisch minder bedeelde buurtgenoten. De kok verdient zo wat bij en de kookkluns hoeft zich een dag niet te verlaten op de welbekende stoommaaltijden of pizzabezorgers. De maaltijden zijn veelal verser en gezonder dan de thuisbezorgde variant van afhaalrestaurants en in de meeste gevallen nog een stuk goedkoper ook.

Alles is geoorloofd op deze marktplaatsen voor zelfgemaakt eten, aldus Marieke Hart (32), oprichtster van Thuisafgehaald. "Verscheidene koks weten wat ze doen, maar het mogen ook minder hoogdravende dingen zijn. Zo zetten wij er wel eens pannenkoeken op." Inderdaad staat er van alles en nog wat op de site: van gehaktballen in jus tot Peruaanse ceviche.

Het idee voor de Thuisafgehaald ontstond in de achtertuin, aldus Hart. "We roken het eten van de buurvrouw. Het rook zo lekker dat we de stoute schoenen hebben aangetrokken en hebben aangebeld of we mochten proeven. Zo ontstond het idee om maaltijden te delen met buurtgenoten."

De site loopt goed: inmiddels hebben een kleine achthonderd koks en vijfduizend afhalers zich aangemeld. Hart: "Voor mensen met weinig geld kan het een manier zijn om de eigen kosten laag te houden. Zo ken ik een gezin met drie kinderen dat de extra gekookte maaltijden net iets duurder aanbiedt op Thuisafgehaald, opdat de eigen kinderen gratis kunnen eten. Dat noem ik een win-winsituatie."

Ikmaakdelekkerste.nl is een soortgelijke marktplaats voor zelfgemaakt eten. Voornaamste verschil met Thuisafgehaald is dat de kok en afhaler afspreken wanneer er wordt gekookt.

"Het idee is dat veel mensen iets hebben dat ze heel lekker klaar kunnen maken," zegt initiatiefneemster Tamara Bodewitz (41). "Op Ikmaakdelekkerste kunnen ze dan een advertentie zetten voor hun specialiteiten. Aan de andere kant kunnen mensen die weinig tijd hebben om te koken, of naar iets speciaals op zoek zijn voor bijvoorbeeld een feestje, zoeken op de site naar iemand in de buurt die iets lekkers maakt. Maar je kunt ook een advertentie plaatsen waarin je vraagt naar iets specifieks, naar iets wat je in het buitenland gegeten hebt bijvoorbeeld."

De één doet het om iets te kunnen delen, voor anderen is het mooi meegenomen als ze er iets aan overhouden, aldus Bodewitz. Ze noemt buitenlandse vrouwen, die hiermee eenvoudig iets kunnen bijverdienen. "Wij leveren de ontmoetingsplaats, maar bemoeien ons er verder niet mee. Hoe de bestelling en betaling verloopt moeten mensen onderling afspreken." Thuisafgehaald en Ikmaakdelekkerste rekenen geen bemiddelingskosten.

Ook professionele thuiskoks maken handig gebruik van internet om een afzetmarkt in de buurt te creëren. Verschillende kleine cateringbedrijfjes in Amsterdam koken en bezorgen vanuit huis, waarbij buurtbewoners van te voren op hun websites kunnen intekenen op het menu voor die dag. Rond etenstijd staat de kok dan voor je deur met de bestelde maaltijd. De prijzen voor de maaltijden liggen hoger dan die van de amateurkoks, rond de tien euro voor een hoofdgerecht.

Rebecca van der Steur, 41 jaar, Rivierenbuurt, gezinsmanager

Op het aanrecht liggen een paar uit de kluiten gewassen aubergines, courgettes en bataten. Op een snijplank een rode ui, daarnaast een blinkend koksmes. We bevinden ons in een piepklein keukentje op drie hoog achter in de Rivierenbuurt. Rebecca is zojuist begonnen met het koken van een vegetarische rode curry.

Uit de koelkast komt een potje met rode currypasta tevoorschijn. Zelfgemaakt. In de pan verdwijnen exotische zaken als kokosolie, palmsuiker en biologische kokosmelk. "Goh, die is wel erg waterig," zegt ze.

Morgen krijgt ze twee vrienden te eten. "Curry is het lekkerst als die een dag gestaan heeft, vandaar dat ik hem nu al maak." Omdat de pan curry meer dan genoeg is voor drie, zal ze de maaltijd ook aanbieden op http://Thuisafgehaald.nl. "Ik denk dat ik hiervoor vijf euro ga vragen." Ze klinkt weifelend. "Ik kook biologisch, dus de boodschappen zijn niet echt goedkoop. Maar ik kan het eten niet te duur maken, want dan koopt niemand het."

"Ik vind het leuk, en ik hoop dat mensen het lekker vinden en nog een keer terugkomen, maar ik hoef er geen winst mee te maken." Rebecca zegt dol op koken te zijn. Ze werkte in menige professionele keuken, van studentencafé tot het restaurant van wijlen Cas Spijkers.

Dat is te zien. De berg groenten op het kleine aanrecht verdwijnt binnen een ommezien in hapklare blokjes in de pan. "Het is wel behelpen in dit keukentje," zegt ze. "Ik droom van een huis met een grote open keuken."

Het wordt een 'Hollandse' curry; de vrienden houden niet van al te spicy. Ze proeft. "Beetje flauw nog, maar niet te pittig. Dus dat is goed." Er gaat nog een scheut vissaus de pan in. Haar geheim? "Koken met liefde. Als ik chagrijnig ben, wordt het niets."

Tjarda van Schaik, 32, Tuindorp-Oostzaan, moeder van vier kinderen

De pot in huize Van Schaik schaft vandaag stamppot andijvie, met een biologische gehaktbal. Tjarda kookt voor een gezin met twee kinderen, een vrouw uit de buurt, twee gastkinderen en niet te vergeten haar eigen gezin. Met dertien man in totaal noemt ze het een rustig dagje. "Meestal zit ik op zo'n twintig man."

"Elke dinsdag kook ik voor Thuisafgehaald, en op Ikmaakdelekkerste zet ik dingen die mensen bij me kunnen bestellen." Zo maakt ze marsepeintaarten en Groningse arretjescake. Maar ook 'Jamie's lasagne,' en chili con carne, eveneens van de Britse tv-kok.

"Ik heb vier kinderen, en mijn man is lange dagen weg vanwege zijn drukke baan. Voor mij is dit een manier om een beetje uitdaging te houden. Begin dit jaar had ik het er met vriendinnen over dat ik graag voor de buurt wilde koken, en toen waren daar opeens deze twee sites."

"Het is nog niet echt winstgevend, behalve dat ik vaak zelf gratis mee kan eten. Nu ben ik vooral dingen aan het uitproberen, maar als het lekker gaat lopen, wil ik het wel professionaliseren. Ik zou graag vanuit huis een boterham verdienen."

De pot van vandaag kost 3,50 euro, inclusief bal. Niet veel. "Ik vind het belangrijk dat iedereen het kan afhalen, niet alleen de rijke tweeverdieners. Anders gaan ze naar de snackbar als ze geen zin hebben om te koken. Eigenlijk ben ik echt niet zakelijk genoeg; ik geef ook altijd te grote porties mee. Uiteindelijk wil ik wel rendement halen, maar nu is het me vooral te doen om een ander te helpen."

Matthijs van Kan (36), Java-eiland, kok

Vanachter zijn kookeiland demonstreert Matthijs hoe je een suikerstroop tot precies de juiste temperatuur kan verwarmen. Ondertussen springt hij heen en weer tussen fornuis, oven en koelkast en vertelt hij anekdotes over de biologische groenten die hij bij een boer in Halfweg haalt en de ins en outs van het vullen van pennoni, een minicannelloni.

Geduldig wacht hij af tot de thermometer die hij in de borrelende suikermassa heeft gestopt, de juiste temperatuur aangeeft. 135 graden. De stroop is voor de pan forte, een stevig, zoet brood uit Italië, gevuld met dadels en noten, dat een dag later in de magen van vijftien buurtbewoners zal verdwijnen.

Drie zondagen in de maand kookt Matthijs een tweegangenmenu, dat zijn buurtbewoners voor een bedrag tussen vijftien en twintig euro bij hem kunnen bestellen via zijn website, http://Neighbourskitchen.nl. Voor deze editie staan onder andere pasta gevuld met pancetta en taleggio, en crêpes suzette op het programma. Zelf te flamberen met de bijgeleverde Grand Marnier en flambeerinstructies op een A4'tje.

Hoewel zijn buurtkeuken inmiddels aardig is ingeburgerd op de Amsterdamse eilanden, levert het hem vooralsnog weinig op. De inkoopkosten van de maaltijden liggen meestal tegen de elf euro. "Dat is veel, maar biologisch eten mag ook wat kosten." Tel daar de kosten voor de verpakkingen bij op, de flyers, website en de benzine voor zijn auto, en duidelijk is dat hij er eigenlijk niets aan overhoudt.

"Tja, Nederlanders vinden het al snel duur. Maar ik klaag niet. Ik vind het leuk als ik op straat mensen tegenkom die me zeggen dat ze het lekker vonden, daar doe ik het voor."

14-06-2012, Het Parool