Ynske schrijft

Ynske Boersma +31645192530

blancodesign

Liften 2.0

De lifter van nu kan zijn duim in zijn zak houden. Ook het onvermijdelijke stuk karton mag bij het oud papier. Uren tevergeefs wachten op de vluchtstrook? Totaal achterhaald. Wie een lift of carpooldate zoekt, installeert simpelweg een liftapp op zijn of haar smartphone of plaatst een oproep bij een digitale liftcentrale, op Twitter of Facebook.

Net als vele andere dingen die voorheen in het 'echte' leven gebeurden - een brief versturen, een geliefde vinden of een reis boeken - heeft ook het liftcircuit zich verplaatst naar de digitale wereld van internet en sociale media. Zowel een lift naar het werk of de vakantiebestemming als een carpoolmaatje vind je met één van de digitale platforms waarop ritten en auto's gedeeld worden. Soms gratis, of tegen een kleine vergoeding. Zo is een rit naar Praag of Parijs beschikbaar voor rond de dertig euro. Valencia? Vijftig euro. 

Ook sociale media zijn een veel gebruikte vervanging van de traditionele duim plus karton. Een ordinaire rit naar Berlijn of Parijs is met een oproep op Facebook al snel gevonden. Of op Twitter. De Britse journalist Paul Smith maakte er zelfs een missie van: hij 'twitterliftte' in dertig dagen tijd van New Castle naar Nieuw Zeeland, waarbij hij liften en onderdak vond door te twitteren. Hij schreef er een boek over: Twitchhiker. 

Dichter bij huis heeft de hashtag #lift reeds zijn nut bewezen bij chaos op het spoor. Heeft de NS weer eens last van seinstoringen, sneeuw of bladeren op de rails, dan stuurt de gestrande reiziger eenvoudig een lifttweet de wereld in. 

Maar ook als de treinen wel rijden, wint het aloude carpoolen aan populariteit, simpelweg omdat autorijden een dure aangelegenheid is. De benzineprijs bereikte onlangs een recordhoogte en naar verwachting zal dat record, met de invoering van de btw-verhoging volgende week, wederom verbroken worden. En met een beetje pech wordt de beruchte forensentaks toch ingevoerd. Alle reden dus om de kosten te drukken door een auto te delen. 

Vraag en aanbod van liften vinden elkaar op de twitterpagina van Meerijden Nederland, die gelinkt is aan de liftapp Toogethr. Van 'rit aangeboden op 13 sept 12.00 van Den Haag naar Amsterdam' tot 'rit gevraagd op 14 sept 08.00 van Amsterdam naar Paris.' Na het invoeren van een zoekopdracht geeft de app suggesties voor ritten. Lijkt het je wat, dan stuur je de aanbieder een bericht, waarna de carpoolafspraak gemaakt kan worden. In de meeste gevallen vraagt de bestuurder een kleine vergoeding voor de rit. De betaling daarvan gaat ook via Toogethr, die daarbij 25 procent bemiddelingskosten rekent aan de lifter. 

Op http://Samenrijden.nl, de carpoolwebsite en app van de ANWB, zijn eveneens vele liften binnen en soms buiten Nederland te vinden. Veelal gaat het om dagelijkse woon-werkritten, maar ook een lift naar het buitenland of de Floriade behoort tot de mogelijkheden. 

Ga je naar een concert of festival? Met de app Ridehere kun je andere bezoekers vinden om er samen heen te rijden. Dat spaart niet alleen geld en uitlaatgassen, de evenementen worden er ook een stuk beter bereikbaar door, zo redeneren de initiatiefnemers. En daarom worden Ridehere-carpoolers beloond met fijne parkeerplekken of zelfs VIP-kaartjes. 

Waar Toogethr, Samenrijden en Ridehere meer gebruikt worden om te carpoolen binnen Nederland, kan je voor het betere liftwerk terecht bij de liftcentrales van Hitchhikers.org en Backseatsurfing.com. Die rekenen geen bemiddelingskosten. Het liftersnetwerk Backseatsurfing heeft als bijkomend voordeel dat je ook een oproep voor een specifieke rit kunt plaatsen. 

De kans dat je bij een maniak in de auto stapt - de vrees van elke moeder - is bij een lift nieuwe stijl een stuk kleiner. Voor vertrek kun je via de bekende sociale media al een hoop te weten komen over je chauffeur of bijrijder. In de meeste gevallen kun je van tevoren een profiel van je bestuurder of bijrijder bekijken, al dan niet gekoppeld aan accounts van Facebook, Twitter en andere sociale media.

Backseatsurfing noemt zichzelf social network for hitchhikers: wie hier een lift wil aanbieden moet een profiel aanmaken, waarop eerdere lifters dan weer een beoordeling kunnen achterlaten. Zo biedt ene Ron een gratis rit aan naar de Oekraïne. Op zijn profiel valt te lezen dat hij graag Mexicaans eet, een Maserati rijdt, en door zal reizen naar Bulgarije om daar een huis te kopen. De enige review tot nu toe komt van Ron zelf: I'm really fun and cool to ride with.

27-09-2012, Het Parool